Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Φυσικά και βιολογικά καλλυντικά

Τα Φυσικά καλλυντικά έχουν  μια σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι είμαστε υπεύθυνοι για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, και μια αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία μας. Εκτιμούμε την εύθραυστη ισορροπία του φυσικού κόσμου και  προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτή την αρμονία με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που φτιάχνουμε για εμάς και να είναι όσο το δυνατόν αβλαβή για τη γη. Η ανησυχία για την εμφάνιση μας πρέπει να είναι ισορροπημένες με την εξεύρεση συνείδησης έτσι ώστε να φροντίζουμε για το δέρμα μας  αλλά και για την υγεία μας εν γένει. Τα φυσικά καλλυντικά θα πρέπει να  προσφέρουν ομορφιά και υγεία.

Ωστόσο η αγορά  τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από πληθώρα «φυσικών» καλλυντικών, ελάχιστα όμως από αυτά είναι πραγματικά φυσικά ή έστω κι αν είναι μπορεί τα φυσικά συστατικά που περιέχουν να μην ενδείκνυνται  για την υγεία μας.

Μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία είναι και τα λεγόμενα φυτικά καλλυντικά. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν γίνεται διαχωρισμός φυσικών και φυτικών καλλυντικών. Σε Ευρώπη και Αμερική τα καλλυντικά που δεν έχουν χημικά τα ονομάζουν natural cosmetics και τούμπαλιν θεωρείται αυτονόητο πως τα natural cosmetics δηλαδή τα φυσικά καλλυντικά είναι τέτοια μόνον αν κι εφόσον δεν περιέχουν χημικά και δεν δοκιμάζονται σε ζώα.

Στην Ελλάδα ο διαχωρισμός σε φυτικά καλλυντικά γίνεται εκ του πονηρού γιατί κάποια καλλυντικά μπορεί να είναι φυτικά – δηλαδή οι πρώτες ύλες να προέρχονται από φυτά και βότανα – όμως να μην είναι φυσικά δηλαδή κάλλιστα μπορεί να περιέχουν κάθε είδους χημικά.

Έτσι δημιουργήθηκε και προωθήθηκε εντέχνως από μερικές πολύ μεγάλες εταιρείες ο όρος φυτικά καλλυντικά ώστε να μπερδεύεται ο κόσμος και να ταυτίζει το φυτικό με το φυσικό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

 Πώς όμως μπορεί κανείς να αποφασίσει τι είναι καλό για εμάς και τι δεν είναι;


Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρχει κάποια πιστοποίηση ανεξάρτητου οργανισμού με διεθνή κύρος και αποδοχή, να αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος και η εταιρεία παραγωγής να έχει μια γενικότερη «πράσινη» πολιτική.
Οι οργανισμοί που πιστοποιούν προϊόντα και σε άλλες χώρες είναι :
Στην Ιταλία υπάρχει η AIAB-ICEA και η  CCPB,
στην Μεγ. Βρετανία η SOIL ASSOCIATION,
στη Γαλλία η ECOCERT
και στην Γερμανία οι BDIH, ECOCONTROL & OKOTEST.

Στην Ελλάδα ο οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ έχει συνάψει συμφωνία και εκπροσωπεί τον οργανισμό ICEA (Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης) για την πιστοποίηση καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης σώματος και απορρυπαντικών. 

Τα βιο-οικολογικά καλλυντικά που πιστοποιούνται από την ICEA παράγονται :
Τηρώντας τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών
Χωρίς την προσθήκη GMO - genetically modified organism (ΓΜΟ γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί)
Χωρίς την χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας.
Με βάση των ουσιών βιολογικής παραγωγής.
 Τα βιο-οικολογικά καλλυντικά που πιστοποιεί η ICEA προστατεύουν την υγεία του δέρματος και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: