Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Το Ιδανικό Βάρος


Πολλοί από εμάς διερωτόμαστε συνεχώς εάν το βάρος μας είναι καλό, αν ίσως θα έπρεπε να χάσουμε μερικά κιλά και μάλιστα φτάνουμε στο σημείο να συγκρίνουμε το σώμα μας με αυτά των μοντέλων και των ηθοποιών που βλέπουμε στα περιοδικά και στην τηλεόραση.

Αυτό είναι λάθος! Τα άτομα που βλέπουμε, για να αποκτήσουν το τόσο «τέλειο» και «αλάνθαστο» σώμα, υποβάλλονται σε πολύ αυστηρές και ανθυγιεινές δίαιτες. Μάλιστα, οι πλείστες φωτογραφίες τους που βλέπουμε έχουν τροποποιηθεί για να μην φαίνονται τα «ελαττώματα» τους. Άρα όλα αυτά δεν ανήκουν στην πραγματικότητα και δεν πρέπει να τα αφήνουμε να μας παρασύρουν!

Πώς μπορώ να ξέρω ποιό είναι το ιδανικό βάρος για μένα;

Iδανικό ή διαφορετικά «υγιές» θεωρείται το βάρος που μας επιτρέπει να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών, προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής. Το ιδανικό βάρος δε χωρά σε one size αριθμούς, αφού εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το ύψος, το σωματότυπο αλλά και το ιστορικό βάρους του κάθε ένα ξεχωριστά.


Ο αριθμός που στη ζυγαριά, από μόνος του, δε θεωρείται καλή εκτίμηση του ιδανικού βάρους, εφόσον αποτελεί το άθροισμα του βάρους των υγρών, του λίπους, των μυών και των οστών. Αυτό σημαίνει πως μια μείωση του βάρους σε μια γυναίκα στα μέσα του κύκλου της μπορεί να σημαίνει απώλεια υγρών, ενώ αύξηση του βάρους για έναν αθλητή της άρσης βαρών ίσως σημαίνει αύξηση της μυϊκής μάζας. Ο ιδανικός τρόπος για να αξιολογήσετε το υγιές βάρος, εκτός από το ζύγισμα, λαμβάνει υπόψη  κι άλλους παράγοντες, όπως το ποσοστό του συνολικού λίπους του σώματος και τον τρόπο που αυτό κατανέμεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: