Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να «στιγματίσει» τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μας, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, αφήνοντας πίσω της αντιαισθητικές ουλές και σημάδια. Η ακμή, αν και δεν έχει αξιόλογη επίδραση στη σωματική υγεία του ατόμου, έχει σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τα νέα άτομα με ακμή διακατέχονται από άγχος και φόβο απόρριψης από το αντίθετο φύλο.
Έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, με συνέπεια χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο ή στην εργασία. Σε πολλά άτομα τα σημάδια της ακμής στο πρόσωπο αποτελούν ένα τείχος που τους χωρίζει από τον έξω κόσμο.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΚΜΗΣ
Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνισή της ακμής όπως η αυξημένη παραγωγή σμήγματος από ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική παραγωγή κερατίνης από τα επιδερμικά κύτταρα, που σχηματίζει ένα σκληρό υλικό στην επιφάνεια του δέρματος. Το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (P. Acnes), που αποικίζει τον πόρο του σμηγματογόνου αδένα και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία τοπικώς φλεγμονής.
Άλλοι πρόσθετοι παράγοντες που εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια της νόσου είναι: γενετικοί παράγοντες (γονείς με το ίδιο λιπαρό δέρμα), εξωγενείς παράγοντες (καλλυντικά, φάρμακα, κλιματολογικές συνθήκες).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την ακμή στην κατηγορία των χρόνιων νοσημάτων, καθώς το ψυχολογικό κόστος, αλλά και τα σημάδια που αφήνει στο σώμα συχνά «ακολουθούν» τον ασθενή για όλη του τη ζωή. Επομένως, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά από την αρχή, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να «στιγματίσει» τα ωραιότερα χρόνια της ζωής, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, αφήνοντας πίσω της αντιαισθητικές ουλές και σημάδια, σωματικά και ψυχικά!
► Ακμή ετών... 30
Η ακμή είναι δυνατόν να εμφανισθεί και σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως κατά τη διάρκεια της τρίτης, τέταρτης και, σπάνια, πέμπτης δεκαετίας της ζωής (δηλαδή και πάνω από τα 40), ιδιαίτερα στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες θα παρουσιάσουν ακμή κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή τους, ενώ 1 στις 5 γυναίκες που φτάνουν στο ιατρείο του δερματολόγου, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με σπυράκια. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται εξονυχιστικός ιατρικός έλεγχος, μιας και συνήθως κάπου οφείλεται…
► Η μετεφηβική ακμή
Η ακμή που εμφανίζεται μετά την εφηβεία, δηλαδή στην ηλικία των 18-25 ετών, γνωστή και ως late onset acne, αναγνωρίζεται από τους φαγέσωρες (άσπρα ή μαύρα μπιμπικάκια) και τη φαγούρα στο πρόσωπο, ενώ συχνά τη συνοδεύουν και συμπτώματα που δείχνουν ορμονικές διαταραχές, όπως δασυτριχισμός ή ακατάστατος κύκλος. Στις γυναίκες, σημαντικός παράγοντας εμφάνισης της ακμής είναι η αυξημένη παρουσία ανδρικών ορμονών στην κυκλοφορία ή η αυξημένη ευαισθησία σε αυτές. Ο συγκεκριμένος τύπος ακμής μπορεί επίσης να οφείλεται σε διαταραχές, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, σε χρήση ακατάλληλων καλλυντικών ή σε άλλους αδιευκρίνιστους λόγους. Μια επίσκεψη σε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα αναγνωρίσει τον τύπο του δέρματός μας και θα μας συμβουλεύσει για τη χρήση των σωστών καλλυντικών, θεωρείται απαραίτητη, παράλληλα βέβαια με μια σειρά από εξετάσεις που ίσως κριθούν αναγκαίες.
► Θεραπείες
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής εξαρτάται από τη μoρφή, τη διάρκεια και την εντόπιση της νόσoυ, την ύπαρξη φλεγμoνωδών ή όχι βλαβών, την ηλικία τoυ ατόμου και τις θεραπευτικές μεθόδoυς πoυ έχoυν πρoηγoυμένως εφαρμoσθεί. Όλοι αυτoί oι παράγoντες είναι απαραίτητo να εκτιμηθoύν από δερματoλόγo, o oπoίoς θα χoρηγήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Οι θεραπείες διακρίνονται σε τοπικές, που περιλαμβάνουν την εφαρμογή αλοιφών αντιβιοτικών ή κορτιζονούχων, λοσιόν κ.λπ. και συστηματικές, δηλαδή θεραπεία από το στόμα. Σε περίπτωση που η ακμή οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές ή πολυκυστικές ωοθήκες, συστήνεται η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και η συχνή παρακολούθηση των ορμονικών δεικτών. Η ενημέρωση και η συνεργασία τoυ ασθενoύς απoτελεί βασική πρoϋπόθεση επιτυχίας της θεραπείας, αφoύ η διάρκειά της δεν είναι μερικές ημέρες ή εβδoμάδες, αλλά αρκετoί μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου