Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Μύθοι και αλήθειες για την αποτρίχωση με laser

 

Τι είναι το λέιζερ αποτρίχωσης;


Τα λέιζερ είναι μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική για συγκεκριμένες ενδείξεις. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά λέιζερ το κάθε ένα για διαφορετική χρήση. Το συγκεκριμένο μηχάνημα για τη μείωση της τριχοφυΐας παράγει φως το οποίο στοχεύει τη μελανίνη στο θύλακο της τρίχας. Καταστρέφοντας το θύλακο της τρίχας σταδιακά η τριχοφυΐα εξασθενεί και τελικά παύει να υπάρχει στο σημείο όπου εφαρμόζεται το λέιζερ. 


Είναι επικίνδυνο;


Εάν έχουμε επιλέξει το κατάλληλο μηχάνημα και ο χειριστής είναι εκπαιδευμένος στα λέιζερ, δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Επίσης, ο χώρος που γίνεται το λέιζερ πρέπει να είναι διαμορφωμένος κατάλληλα- σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και πρέπει να φοράμε πάντα τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γιατί το λέιζερ είναι επικίνδυνο για τα μάτια. 

Η χρήση του έχει παρενέργειες;


Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό μας από την χρήση των λέιζερ. Τα λέιζερ δεν είναι όπως η ακτινοθεραπεία. Δε διεισδύουν στο σώμα ούτε επηρεάζουν άλλα όργανα. Έχουν συγκεκριμένο στόχο, για παράδειγμα το λέιζερ αποτρίχωσης στοχεύει τη μελανίνη στο θύλακο της τρίχας και καταστρέφει μόνο αυτόν. Αυτό είναι εξακριβωμένο διότι τα λέιζερ χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στην ιατρική. 

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;


Το λέιζερ αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. 


Πονάει;

Η χρήση του λέιζερ μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση. Εξαρτάται κυρίως από το πόσο ευαίσθητη είναι η περιοχή που αποτριχώνεται και από την ισχύ (την ενέργεια) που εμείς θα επιλέξουμε. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά αναισθητική κρέμα, οπότε η ενόχληση είναι μηδαμινή. 



Πόσο διαρκεί;

Εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που αποτριχώνεται. Για παράδειγμα, η αποτρίχωση στις γάμπες μπορεί να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, ενώ στις μασχάλες που είναι μικρή περιοχή, περίπου πέντε λεπτά. 


Τι πρέπει να κάνουμε μετά την αποτρίχωση;


Συνήθως, μετά την εφαρμογή του λέιζερ υπάρχει στην περιοχή ένας ελαφρύς ερεθισμός, μια "κοκκινίλα" η οποία υποχωρεί γρήγορα. Προτείνεται η χρήση ενυδατικής κρέμας και φυσικά στα εκτεθειμένα σημεία σε μέρες με ηλιοφάνεια, η χρήση αντηλιακού. 

Πόσες συνεδρίες είναι απαραίτητες για το τελικό αποτέλεσμα;


Η διαδικασία απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα περιλαμβάνει τακτές επαναληπτικές συνεδρίες, ο αριθμός των οποίων δε μπορεί να προκαθοριστεί από την αρχή. Τα δεδομένα από την εμπειρία μας καθώς και τη διεθνή βιβλιογραφία δείχνουν ότι μετά από 6 συνεδρίες έχει επιτευχθεί σημαντικότατη βελτίωση της τάξεως του 85-90% μείωσης των τελικών τριχών. Από εκεί και μετά, εσείς θα καθορίσετε το αισθητικό αποτέλεσμα που σας ικανοποιεί και τις επαναληπτικές συνεδρίες που ενδεχομένως να χρειαστούν. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι περιοχές του σώματος όπως το πρόσωπο και ο λαιμός στη γυναίκα ή η πλάτη στον άνδρα είναι περιοχές με εντονότερη ορμονοεξαρτώμενη τριχοφυία και απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών. 

Πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών;


Εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και της τρίχας. Σε γενικές γραμμές, για τις πρώτες συνεδρίες τα μεσοδιαστήματα είναι κατά μέσο όρο περίπου 45-50 ημέρες και γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όσο αδυνατίζει η τρίχα. Η συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα των συνεδριών εξασφαλίζει θεαματικά αποτελέσματα. 

Αξίζει τον κόπο;


Υπάρχουν γυναίκες που ξυρίζουν τις τρίχες σε διάφορα σημεία του σώματος μέρα παρά μέρα ή κάθε μέρα και υποφέρουν από θυλακίτιδες. Αν για παράδειγμα ξεκινήσουμε το λέιζερ αποτρίχωσης το χειμώνα, και κάνουμε την 3η συνεδρία ή 4η συνεδρία στις αρχές του καλοκαιριού, η γυναίκα αυτή δε θα ασχοληθεί με τις τρίχες της για 2- 3 μήνες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: