Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

Αρωματοθεραπεία

Αρωματοθεραπεία είναι η φυσική θεραπεία που βασίζεται στη σωστή αξιοποίηση και εφαρμογή των αιθέριων ελαίων. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν ότι πιο χρήσιμο έχει το φυτό, την «ψυχή» του, τη ζωτική του ενέργεια και εξάγονται από λουλούδια, βλαστούς, ρίζες, φύλλα, σπόρους ή φλοιούς φυτών. Τα βιολογικώς ενεργά συστατικά τους περιέχουν ζωτικά στοιχεία που επηρεάζουν τα συστήματα του σώματος με διάφορους τρόπους και λειτουργούν ως καταλύτες της θεραπείας. Τα έλαια χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική προληπτικά και για την θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων, αλλά ένα από τα πλεονεκτήματα τους είναι  ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα στο σπίτι με διάφορους τρόπους. Λόγω της δύναμής τους, τα αιθέρια έλαια διαλύονται σε ένα έλαιο βάσης και δεν προτείνεται να εφαρμόζετε αδιάλυτα έλαια απευθείας στο δέρμα.

Πως εφαρμόζεται  η αρωματοθεραπεία?
        Η κύρια μορφή αρωματοθεραπείας είναι το μασάζ, και απευθύνεται σε όλα επίπεδα: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό. Η έμπειρη παρέμβαση του αρωματοθεραπευτή πάνω στο σώμα, ανακουφίζει από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, «πιασίματα», πονοκεφάλους, ημικρανίες κλπ. Από την άλλη, το άρωμα του προσεκτικά επιλεγμένου αιθέριου ελαίου ή μείγματος ελαίων, χαλαρώνει ή τονώνει, ανάλογα με το ζητούμενο, επιδρώντας ευεργετικά στη διάθεση, επειδή το αιθέριο έλαιο, μέσω της όσφρησης, επικοινωνεί κατευθείαν με το αρχέγονο τμήμα του εγκεφάλου, που συνδέεται με υποσυνείδητες μνήμες, αναμνήσεις και συναισθήματα. 
        Εκτός από το μασάζ, που πρέπει να γίνεται από έμπειρο αρωματοθεραπευτή, υπάρχουν και άλλες, πιο απλές μορφές αρωματοθεραπείας, για ατομική χρήση στο σπίτι σας. Αυτές είναι:
  • τα ποδόλουτρα/χειρόλουτρα για ανακούφιση από την κούραση και τους πόνους  
  • τα λουτρά για χαλάρωση ή τόνωση
  • οι εισπνοές για ανακούφιση από κρυολογήματα και συνάχι
  • κομπρέσες είτε κρύες, είτε ζεστές
  • αρωματικά νερά ή αλλιώς ανθόνερα
  • αλλά και για καθαρισμό του προσώπου
        Επίσης η χρήση των αιθέριων ελαίων μέσα σε φυτικά προϊόντα-βάσεις για την παρασκευή μοναδικών καλλυντικών για το πρόσωπο και το σώμα, που να ταιριάζουν στο δικό σας τύπο δέρματος, στις δικές σας ανάγκες και στις δικές σας οσφρητικές απαιτήσεις. 
        Και, ας μην το ξεχνάμε, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του χώρου σας, καίγοντας αιθέρια έλαια για τον αρωματισμό ή την απολύμανση του αέρα του σπιτιού, αλλά και για να «επιδράσετε» στη διάθεση των παρευρισκομένων, χρησιμοποιώντας, ανάλογα, κεφαλικά, ηρεμιστικά, αναζωογονητικά κλπ.. αιθέρια έλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: