Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Η ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ


Ποιός δεν λατρεύει τη σοκολάτα;

Η συγκεκριμένη λιχουδιά βρίσκεται στο νούμερο 1 των παγκόσμιων προτιμήσεων, αλλά αυτό είναι γνωστό σε όλους. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι η σοκολάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ως γλυκό ή ρόφημα, ως καλλυντικό προϊόν, ακόμα και ως φάρμακο!

Ας μάθουμε λοιπόν από πού ξεκίνησε αυτή η «γλυκιά» ιστορία.
Χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή μας, οι Mάγιας πρωτοκαλλιέργησαν ένα δέντρο, του οποίου ο καρπός έμελλε να γίνει γνωστός και αγαπητός από όλο τον κόσμο. Του έδωσαν την ονομασία “Theobroma Cacao”, που σημαίνει «τροφή των θεών».

Οι Αζτέκοι έτριβαν τους σπόρους του κακάο και με τη σκόνη τους αρωμάτιζαν ένα μίγμα από βανίλια, καλαμπόκι, κόκκινες καυτερές πιπεριές και ζεστό νερό. Ονόμαζαν αυτό το ρόφημα «xocolatl», δηλαδή «πικρό νερό», και το θεωρούσαν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για όλες τις ασθένειες! 


Όταν στα 1519 ο Ισπανός Κορτέζ κατέκτησε το Μεξικό και ανάγκασε τον βασιλιά των Ατζέκων, Μοντεζούμα, να παραδοθεί μαζί με όλους τους θησαυρούς του, ανάμεσά τους ανακάλυψε τους σπόρους του κακαόδεντρου! Ο Κορτέζ ενθουσιάστηκε με το κακάο και έστειλε μια μεγάλη ποσότητα στην Ισπανία, ξεκινώντας από τα παλάτια και τις βασιλικές αυλές. Το κακάο έγινε το ρόφημα της μόδας σε όλη την Ευρώπη και το 1674 παρασκευάστηκε για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή, σε ένα μαγαζί του Λονδίνου.

Από τον 16ο αιώνα είχαν γραφτεί πολλά για τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας, την οποία θεωρούσαν αφροδισιακό και αντίδοτο για την κούραση και την εξάντληση.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν πολλά συστατικά που δρουν ευεργετικά στη σωματική και πνευματική μας υγεία και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Όλοι οι τύποι σοκολάτας περιέχουν πολυφαινόλες (κατεχίνες, επικατεχίνες και προανθοκθανιδίνες) που χαρακτηρίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Τα συστατικά της σοκολάτας βοηθούν στην βελτίωση της όψης και της υγείας της επιδερμίδας, γιατί:
  • Αυξάνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος
  • Μειώνουν την ξηρότητα
  • Επιδρούν θετικά στην εμφάνιση του δέρματος

Γι’ αυτούς τους λόγους  η σοκολάτα χρησιμοποιείται σήμερα εκτεταμένα και στο χώρο της αισθητικής επιδρώντας τόσο στην εικόνα του σώματος όσο και στον ψυχισμό του ατόμου καταπολεμώντας ταυτόχρονα το άγχος και το στρες, που αποτελούν σημαντικές αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

Ας την απολαύσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: