Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μύθοι και αλήθειες για την αντιγήρανση


Αποφεύγουμε τη χαλάρωση όταν απλώνουμε την αντιρυτιδική κρέμα με ανοδικές κινήσεις.
ΜΥΘΟΣ Ο νόμος της βαρύτητας είναι αμείλικτος. Η χαλάρωση της επιδερμίδας είναι αναπόφευκτη, όποιες κινήσεις κι αν κάνουν τα δάχτυλά μας.

Οι κρέμες που περιέχουν ρετινόλη ερεθίζουν την επιδερμίδα.
ΜΥΘΟΣ Μολονότι την αποτελεσματικότητα της ρετινόλης στην καταπολέμηση των ρυτίδων την αναγνωρίζουν και οι πιο αυστηροί δερματολόγοι, πολλές γυναίκες με ευαίσθητη επιδερμίδα αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν την ενεργή μορφή της βιταμίνης Α. Ο φόβος αυτός ήταν σχετικά δικαιολογημένος όταν πρωτοκυκλοφόρησαν κρέμες με ρετινόλη, αλλά σήμερα, με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας, η ρετινόλη ενσωματώνεται στις καλλυντικές φόρμουλες με τρόπο που την καθιστά απολύτως ασφαλή ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. 


Μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση των ρυτίδων.
ΑΛΗΘΕΙΑ Οι ειδικοί της Garnier λένε ότι μια ρυτίδα χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να σχηματιστεί και να εμφανιστεί στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Ετσι υποστηρίζουν ότι η έγκαιρη πρόληψη -από την ηλικία των 25 χρόνων- είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιγήρανσης.

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επιταχύνουν την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης.
ΑΛΗΘΕΙΑ Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Procter&Gamble, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η επιδερμίδα χάνει την ικανότητά της να παράγει δύο χημικές ουσίες που ουσιαστικά λειτουργούν ως ρεζερβουάρ ενέργειας των κυττάρων. Η απώλεια αυτή εμποδίζει την επιδερμίδα να επανορθώσει τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, με συνέπεια την ξηρή και τραχιά υφή της επιδερμίδας και την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης.

Υπάρχουν «θαυματουργά» συστατικά που καταπολεμούν όλα τα σημάδια του χρόνου.
ΜΥΘΟΣ Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιο συστατικό που να τα κάνει όλα! Υπάρχουν όμως πολλές αξιόπιστες καλλυντικές συνθέσεις που υπόσχονται σφαιρική αντιμετώπιση των σημαδιών του χρόνου. Οι συνθέσεις αυτές είναι εμπλουτισμένες με ενεργά συμπλέγματα, δηλαδή συνδυασμούς συστατικών που δρουν ομαδικά και έτσι μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της κρέμας.

Οι καλλυντικές αντιρυτιδικές κρέμες προσφέρουν αμέσως ορατά αποτελέσματα.
ΜΥΘΟΣ & ΑΛΗΘΕΙΑ Η αλήθεια είναι ότι η βιομηχανία της ομορφιάς, προκειμένου να ανταποκριθεί στην επιθυμία των γυναικών για αμέσως ορατά αποτελέσματα, προσθέτει στις περισσότερες αντιγηραντικές συνθέσεις συστατικά (σιλικόνη, χρωστικές ουσίες, πούδρες) που λειτουργούν σαν οπτικά εφέ («γεμίζουν» τις ρυτίδες ή κάνουν «λίφτινγκ» στο πρόσωπο). Από την άλλη, τα δραστικά συστατικά που στοχεύουν στις ρυτίδες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο (ακόμα και 6 μήνες) για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους.
Απλά τρικ για λιγότερες ρυτίδες
• Κοιμηθείτε ανάσκελα: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Δερματολογίας, η θέση που παίρνουμε όταν κοιμόμαστε οδηγεί σε «ρυτίδες ύπνου» που με τον καιρό χαράσσονται μόνιμα στην επιδερμίδα. Ειδικότερα, αν ξαπλώνουμε στο πλάι, σχηματίζονται ρυτίδες στα μάγουλα και στο πιγούνι· αν κοιμόμαστε μπρούμυτα, στο μέτωπο και ανάμεσα στα φρύδια. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ανάσκελα, καθιερώστε μαξιλαροθήκες από σατέν. Είναι περισσότερο φιλικές προς την επιδερμίδα.
• Βάλτε τα γυαλιά σας: Αν δυσκολεύεστε να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα αλλά ντρέπεστε να φορέσετε γυαλιά πρεσβυωπίας, ξανασκεφτείτε το! Στην προσπάθειά σας να διαβάσετε, ζαρώνετε ασυναίσθητα την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια -όπως όταν βρίσκεστε στον ήλιο χωρίς γυαλιά- και συμβάλλετε άθελά σας στον σχηματισμό ρυτίδων.
• Μακριά από το καλαμάκι. Συνηθίζετε να απολαμβάνετε το αναψυκτικό σας ρουφώντας το με καλαμάκι; Ξεχάστε το. Το επαναλαμβανόμενο ζάρωμα των χειλιών είναι μια… κακή τακτική: οδηγεί στον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων στην περιοχή.
• Ενυδάτωση ναι, νερό όχι. Σύμφωνα με μελέτη δερματολόγων της πανεπιστημιακής κλινικής του Μέριλαντ, το συχνό πλύσιμο του προσώπου με νερό της βρύσης απογυμνώνει την επιφάνεια της επιδερμίδας από το υδρολιπιδικό φιλμ που λειτουργεί -εκτός των άλλων- σαν προστατευτικό φράγμα απέναντι στις ρυτίδες. Ξεχάστε λοιπόν τον καθαρισμό με κοινό σαπούνι και επιλέξτε εξειδικευμένα προϊόντα εμπλουτισμένα με συστατικά που αποκαθιστούν το προστατευτικό φιλμ της επιδερμίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: