Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ακμή.. Το αιώνιο πρόβλημα

Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονή του τριχοσμηγματογόνου αδένα. Είναι σχετική με τις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά πλέον είναι και αρκετά συχνή μετά την ηλικία των 30 προσβάλλοντας και τα δύο φύλα εξίσου. 
Οι τρίχες, το σμήγμα και τα κερατινοκύτταρα, συσσωρεύονται στον εκφορητικό πόρο του τριχοθύλακα, τον φράζουν, και εμποδίζουν τη ροή του σμήγματος να φθάσει στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα την αρχή δημιουργίας φαγεσώρων. Το κύριο βακτηρίδιο για την εμφάνιση της ακμής είναι το προπιονικό. 
Σκοπός της θεραπείας ακμής είναι να μειώσει τον αριθμό των βακτηριδίων, να εξαλείψει την έμφραξη του πόρου του σμηγματογόνου αδένα και να βελτιστοποιήσει την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής σμήγματος.


Τα ακνεϊκά άτομα πρέπει να υποβάλλονται πρώτα σε συστηματική αγωγή προκειμένου να αναχαιτισθεί η φλεγμονώδης φάση της νόσου προϋπόθεση απαραίτητη για την επέμβαση του/της αισθητικού. 
Ο/η αισθητικός αναλαμβάνει μη φλεγμονώδεις μορφές ακμής. Ο κύριος στόχος των περιποιήσεων του λιπαρού και ακνεϊκού δέρματος είναιη ελαχιστοποίηση της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος ή τουλάχιστον η αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών από αυτήν. Το λιπαρό και ακνεϊκό δέρμα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά τη μέρα. Τα καθαριστικά προϊόντα, που συστήνονται, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δραστικά. Υγρά σαπούνια, κρέμες καθαρισμού και, στυπτικές λοσιόν καθαρισμού είναι οι συνήθεις επιλογές. Βέβαια, τα προϊόντα αυτά και ιδιαίτερα τα σαπούνια, είναι πολύ πιθανό να αφυδατώσουν την επιδερμίδα, αφού το ΡΗ τους είναι υψηλό και δεν συμβαδίζει με αυτό του δέρματος. Η αφυδάτωση είναι πολλέςφορές προτιμότερη από τις διάφορες βλάβες που προκύπτουν από την έντονη λιπαρότητα. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης είναι ευκολότερη από την αντιμετώπιση των βλαβών. 

Τα λιπαρά  δέρματα εξαιτίας του πάχους της επιδερμίδας τους και της λιπαρότητας που περισσότερο εμφανίζουν, είναι αναγκαίο να δέχονται εξειδικευμένες περιποιήσεις. Οι απλούστερες από αυτές περιλαμβάνουν απομάκρυνση των νεκρών καρατινοκυττάρων με απολεπιστικά προϊόντα. Η χρήση μασκών με καθαριστικές ιδιότητες βελτιώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα. 

Τέλος, σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια ελέγχου της σμηγματόρροιας και της ανεπιθύμητης παρουσίας βλαβών παρέχει ο βαθύς καθαρισμός. Πρόκειται νια μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται προσπάθεια αφαίρεσης του εγκλωβισμένου σμήγματος μέσα από τους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: