Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΗΛΙΟΣ: Εκτυφλωτικός & επικίνδυνος

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο και ειδικά για τα παιδιά, αφού τα βοηθά να αναπτυχθούν σωστά. Προσοχή όμως, γιατί κρύβει και πολλές παγίδες.

Παρόλο που είναι απαραίτητος για τη σωματική και συναισθηματική μας σταθερότητα, παραμένει ένας φίλος, με τον οποίο όμως δε θα πρέπει να έχουμε πολύ...στενές σχέσεις, εάν δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αργότερα τις βλαβερές του συνέπειες.

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ

Τα άμεσα αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας θεωρούνται γενικά ως ευεργετικά, αφού:

  • Παράγεται θερμότητα, αποτέλεσμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας.
  • Συντίθεται βιταμίνη D, αποτέλεσμα της UVB ακτινοβολίας.
  • Δημιουργείται προσωρινό μαύρισμα, το οποίο επιθυμούμε ιδιαίτερα στην αρχή των διακοπών, αποτέλεσμα της UVA ακτινοβολίας και του ορατού φωτός.

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ

Ηλιακό ερύθημα

Πρόκειται για το έντονο κοκκίνισμα του δέρματος που εμφανίζεται έπειτα από 6-10 ώρες έκθεσης στον ήλιο. Ουσιαστικά είναι πραγματικός τραυματισμός του δέρματος, του οποίου η διάρκεια και η σοβαρότητα εξαρτώνται από τη δόση των υπεριωδών ακτίνων που έχει δεχτεί το δέρμα και από την ευαισθησία του καθενός.

Αντιμετώπιση: Οι γυναίκες είναι πολύ ευάλωτες στις ακτίνες του ήλιου, αφού η μία στις δύο δηλώνει ότι τις πρώτες μέρες της έκθεσής της στον ήλιο καίγεται. Ένα μέτριο έγκαυμα διαρκεί τρεις μέρες, αλλά τα πιο σοβαρά μπορεί να σας χαλάσουν τις διακοπές ακόμη και για μία εβδομάδα.

Συμβουλές:
  • Χρησιμοποιήστε αμέσως δροσερό νερό για να καταπραΰνετε έτσι το κάψιμο και απομακρυνθείτε από τον ήλιο.
  • Τοποθετείτε βρεγμένες κομπρέσες στο δέρμα σας για αρκετές ώρες και μετά χρησιμοποιείτε κάποια ειδικά προϊόντα, που κατευνάζουν την αίσθηση του καψίματος.

    Μελάγχρωση

Το μαύρισμα του δέρματος, μια πολύπλοκη βιολογική διεργασία, κατά την οποία σε πρώτη φάση γίνεται άμεση διασπορά μελανίνης. Ένα κανονικό μαύρισμα αρχίζει έπειτα από 48 ώρες έκθεσής μας στον ήλιο και διατηρείται για 3-6 μήνες.

Φωτοευαισθησία του δέρματος

Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται κάθε φωτοευαισθησία του δέρματος. Έτσι:
  • Όποιος πάσχει από αυτή βλέπει μετά την ηλιοθεραπεία να εμφανίζονται στο δέρμα του εξανθήματα «εκζεματικού» τύπου, τα οποία είναι περισσότερα και σοβαρότερα από το ηλιακό έγκαυμα.
  • Στην εμφάνιση, όμως, της φωτοευαισθησίας συνεργούν και φάρμακα, όπως εκείνα για την καρδιά, διουρητικά, αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά και ηρεμιστικά.
  • Επίσης, ενοχοποιούνται και μερικά συντηρητικά τροφών, τα καλλυντικά, τα αρώματα και τα σαπούνια ή οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Χρόνιες αντιδράσεις

Πρόκειται για τις χρόνιες αλλοιώσεις του δέρματος όταν η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά πάνω του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράδειγμα, η ελάστωση, η πρόωρη δηλαδή γήρανση του δέρματος, ή η ανάπτυξη καρκινωμάτων του δέρματος. Οι δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις συνυπάρχουν συνήθως πάνω στο πρόωρα γερασμένο δέρμα ανθρώπων που εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο.

Όσο για τους καρκίνους του δέρματος, αυτοί εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 95% στη μύτη, στο μέτωπο, στα μάγουλα και στο σαγόνι. Στα ακάλυπτα δηλαδή μέρη του σώματος.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Προβλήματα, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, βελτιώνονται με την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων. Αντίθετα, προβλήματα όπως οι ευρυαγγείες ή το χλόασμα (καφέ λακέδες στο πρόσωπο που παρουσιάζονται στην εγκυμοσύνη) επιδεινώνονται με τον ήλιο.
  • Ο ήλιος προκαλεί, επίσης, την επανεμφάνιση του επιχείλιου έρπητα όταν δεν προστατεύονται τα χείλη με ειδικό αντιηλιακό.
  • Όσο για την ακμή, παρόλο που αυτή απαλύνεται με τον ήλιο, ταυτόχρονα επιδεινώνεται κιόλας. Γιατί ο ήλιος παχαίνει το δέρμα, κάνοντας το σμήγμα να παραμένει παγιδευμένο από κάτω, με αποτέλεσμα –μετά τις διακοπές– τα σπυράκια να επανεμφανίζονται – και μάλιστα πιο έντονα.
  • Όσοι παίρνετε φάρμακα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Κυρίως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Μάλιστα, όσοι πάσχετε από στηθάγχη, υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, νόσο του Parkinson και θυρεοειδοήθεια, θα πρέπει να είστε σε συνεχή επαφή με το γιατρό σας, γιατί ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη δόση των φαρμάκων σας.

Επίσης, το καλοκαίρι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και όσοι παίρνετε φάρμακα διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά κ.ά., καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας επιδεινώνει την υπονατριαιμία, υποκαλιαιμία και την ελάττωση του όγκου του αίματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος να προκληθούν αρρυθμίες και άλλα δυσμενή συμπτώματα.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ

1. Οι ομπρέλες παρέχουν επαρκή αντιηλιακή προστασία.

ΛΑΘΟΣ: Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται απευθείας στο δέρμα σας. Τοποθετήστε την ομπρέλα στο γρασίδι, όπου υπάρχει καλύτερη απορρόφηση των ακτίνων.

2. Ο νεφελώδης ουρανός είναι ακίνδυνος.

ΛΑΘΟΣ: Ακόμα και αν δεν αισθάνεστε τη ζέστη του ήλιου, οι βλαβερές ακτίνες του διαπερνούν τα σύννεφα και φτάνουν στην επιφάνεια της γης μέσα από τα σύννεφα.

3. Ένα μαυρισμένο δέρμα προσφέρει την καλύτερη προστασία.

ΛΑΘΟΣ: Ακόμα και αν μαυρίζετε εύκολα, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με μικρό δείκτη προστασίας.

4. Τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο.

ΛΑΘΟΣ: Το καφετί χρώμα είναι απλώς αποτέλεσμα μιας διαδικασίας οξείδωσης, όπωςένα μήλο όταν κοπεί στα δύο γίνεται καφέ. Ωστόσο, ο τύπος αυτός της κρέμας συνιστάται εάν θέλετε να έχετε ένα ωραίο χρώμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πρόκειται για ένα απολύτως ασφαλές προϊόν και δεν έχει τις επικίνδυνες παρενέργειες του σολάριουμ. Τα «χάπια μαυρίσματος» συνιστώνται μόνο για τη θεραπεία ορισμένων δερματοπαθειών και θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό. Χάπια που περιέχουν καροτίνη χαρίζουν στο δέρμα σας χρώμα, που όμως δε σας προστατεύει από τον ήλιο.

(Ευχαριστούμε τη δερματολόγο κ. Τάνια Βλαδένη για τη βοήθειά της.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: