Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μέθοδοι αποτρίχωσης: Τα υπέρ και τα κατά για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει

Οι γυναίκες από μικρή ηλικία νιώθουν την ανάγκη να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που είναι αντιαισθητική και κάνει το δέρμα τους να φαίνεται άγριο Ήδη από την εφηβεία δεν είναι λίγες οι συζητήσεις μεταξύ των κοριτσιών σχετικά με τι μέθοδο να επιλέξουν έτσι ώστε να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή ένα απαλό χωρίς τρίχες και ερεθισμούς δέρμα.
Σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ σε όλους τους τομείς της ομορφιάς, ένας από τους οποίους είναι και η αποτρίχωση. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στα πόδια, στο μπικίνι ή στις μασχάλες άλλες για μικρό χρονικό διάστημα και άλλες μόνιμες, ξεκινώντας από το παραδοσιακό ξυραφάκι και φτάνοντας μέχρι τις πρωτοποριακές θεραπείες λέιζερ. Η κάθε γυναίκα μπορεί να επιλέξει με τη βοήθεια των ειδικών αυτή που ταιριάζει σ’ αυτήν και στον τύπο του δέρματός της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος (Σ.ΕΠ.Α.Ε) μας παρουσιάζει τις κυριότερες μεθόδους αποτρίχωσης καθώς και το τι πρέπει να προσέχουμε.
Οι περιοχές του σώματος με ανεπιθύμητη τριχοφυΐα εξακολουθούν να είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών αλλά και μερίδα αντρών. Σήμερα, με την πρόοδο της κοσμητολογίας και της τεχνολογίας, η αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων τριχών από την επιδερμίδα γίνεται είτε με προσωρινή αποτρίχωση (αφαίρεση του στελέχους ή/ και της ρίζας της τρίχας) είτε με μόνιμη αποτρίχωση (αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων) και αυτό επιλέγεται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, την περιοχή που πρόκειται να αποτριχωθεί, τον τύπο της τρίχας (χνοώδες ή τελικό τρίχωμα, ξανθό ή σκούρο), την ευαισθησία της επιδερμίδας, το πόσο θέλουμε να διαρκέσουν τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης, την ηλικία και την οικονομική δυνατότητα του κάθε ατόμου.


Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος, κ. Γιούλα Παπαθανασίου τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό η επιλογή των θεραπευτικών εφαρμογών, στις οποίες ανήκει και η αποτρίχωση, να γίνεται αποκλειστικά από τις αισθητικούς.

ΞΥΡΙΣΜΑ
Το ξύρισμα είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλά άτομα για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων τριχών. Είναι γρήγορο, ανώδυνο και ανέξοδο.
Μειονεκτήματα:
Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, διαρκούν 1-3 μέρες. Η δημιουργία ψευδοθυλακίτιδας είναι από τα πιο μεγάλα μειονεκτήματα της μεθόδου. Η τρίχα γυρίζει στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής που πολλές φορές αφήνει ουλές ή κόκκινα σημάδια στο δέρμα.

ΚΕΡΙ
Η αισθητικός απλώνει στην επιδερμίδα κρύο ή ζεστό κερί, που στη συνέχεια αφαιρείται με τη βοήθεια ταινιών, που μαζί με το κερί απομακρύνουν και τις ανεπιθύμητες τρίχες που είχαν κολλήσει πάνω στο κερί. Είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος γιατί οι τρίχες απομακρύνονται για διάστημα 25 -30 ημερών και η αποτριχωμένη περιοχή παραμένει απαλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να εμφανίσουν θυλακίτιδα με αυτή τη μέθοδο, ωστόσο εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό απ’ ότι με τη μέθοδο του ξυρίσματος και έχει πολύ χαμηλό κόστος στα κέντρα αισθητικής.

ΧΑΛΑΟΥΑ
Απλώνεται στην επιδερμίδα με τα δάκτυλα και με το τράβηγμά της απομακρύνονται οι ανεπιθύμητες τρίχες. Διαρκεί όσο και το κερί. Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα κέντρα αισθητικής χρησιμοποιούν περισσότερο το Κερί γιατί είναι πιο γρήγορη μέθοδος χωρίς να ταλαιπωρείται το δέρμα με το άπλωμα της χαλάουα.

ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ
Είναι χημικά σκευάσματα που ‘λιώνουν’ την κερατίνη των τριχών, αναγκάζοντας τη τρίχα να απομαμακρυνθεί από το δέρμα, συνήθως με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας. Είναι σε μορφή ζελέ κρέμας, λοσιόν, αεροζόλ, αφρού ή roll- on και περιέχουν τα άλατα του θειογλυκολικού οξέως (sodium ή calcium thioglycolate) το οποίο πατενταρίστηκε το 1930. Τα αποτελέσματα διαρκούν 1 μέρα παραπάνω από το ξυράφι.
Μειονεκτήματα:
Ερεθισμός, χημικό έγκαυμα, αλλεργία, ψευδοθυλακίτιδα, μελάγχρωση.

ΞΑΝΘΙΜΑ ΤΡΙΧΩΝ
Πολλά άτομα αποχρωματίζουν το στέλεχος των τριχών με σκευάσματα που συνήθως περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και αμμωνία ή ανθρακικό αμμώνιο με αλκαλικό pH. Δεν αποτελεί αποτριχωτική μέθοδο, απλά δίνει την λανθασμένη εντύπωση, ότι οι τρίχες δεν φαίνονται ενώ το αποτέλεσμα είναι αντιαισθητικό.
Μειονεκτήματα:
Το στέλεχος της τρίχας δυναμώνει και πολλές φορές δημιουργεί χημικά εγκαύματα, αλλεργίες καθώς και δυσχρωμίες στο δέρμα που έρχεται σ’ επαφή.

ΕΝΖΥΜΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
Είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους αισθητικούς, όχι μόνο για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων τριχών αλλά και για τη σταδιακή μείωση του τριχώματος με καλύτερα αποτελέσματα στο χνοώδες.
Η μέθοδος:
Αρχικά απομακρύνεται η τριχοφυΐα και στη συνέχεια εφαρμόζεται στην επιδερμίδα ένζυμο (π.χ παπαΐνη, χυμοθρυψίνη κ.α) που στόχο έχει να εισχωρήσει στον αποτριχωμένο θύλακα και να καταστρέψει τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας. Είναι μια καλή λύση για περιοχές με λεπτό τρίχωμα, το πρόσωπο, τη κοιλιά την οσφυϊκή χώρα και τα χέρια. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα αφού εξασθενεί τις τρίχες.

ΗΛΕΚΡΟΛΥΣΗ
Ηλεκτρόλυση είναι η μέθοδος όπου μια πολύ λεπτή βελόνα εισχωρεί στο τριχικό θύλακα και απελευθερώνεται υψίσυχνο ή συνεχές ή συνδυασμό των 2 ρευμάτων όπου τραυματίζει και στη συνέχεια καταστρέφει τον θύλακα. Χρειάζεται μια σειρά συνεδριών για να καταστραφεί τελείως ο θύλακας. Η τρίχα καταστρέφεται μόνο όταν βρίσκεται στο στάδιο της αναγέννησης. Η ηλεκτρόλυση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος και δοκιμασμένη δεκαετίες τώρα για μόνιμη απομάκρυνση των τριχών.
Μειονεκτήματα:
Υπάρχει ένα μικρό αίσθημα καύσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Αυτό αντιμετωπίζεται με τοπική χρήση αναισθητικών αλοιφών, μια ώρα πριν. Επίσης οι νέας τεχνολογίας συσκευές έχουν μειώσει κατά πολύ αυτήν την αίσθηση. Πρέπει να γίνεται πάντα από αισθητικό, πτυχιούχο ΤΕΙ γιατί με λανθασμένη χρήση μπορεί να αφήσει ουλές στην επιδερμίδα.

LASER
Αυτή η μέθοδος ανακαλύφθηκε τυχαία όταν παρατηρήθηκε ότι σε περιοχές που εφαρμόζονταν τα LASER για την απομάκρυνση σημαδιών κάποια από αυτά απομάκρυναν και τριχοφυΐα.
Πως λειτουργούν τα LASER;
Η ενέργεια απορροφάται από την μελανίνη της τρίχας. Αυτή η φωτεινή ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και καταστρέφει τον τριχικό θύλακα που είναι και υπεύθυνος για τη δημιουργία της τρίχας. Το LASER μπορεί να αποτριχώσει μεγάλες περιοχές και το αποτέλεσμά του διαρκεί. Οι πιο συχνές περιοχές που χρησιμοποιείται είναι τα πόδια, η γραμμή του μπικίνι, το πρόσωπο, η πλάτη και οι μασχάλες. Αυτό που πρέπει κάποιος να θυμάται κατά τις συνεδρίες με το LASER είναι πως οι τρίχες που θα καταστραφούν είναι όσες βρίσκονται στο στάδιο της αναγέννησης και όσες είναι σκούρες, εφόσον στοχεύει στη μελανίνη. Οι ξανθές ή το χνούδι δεν ανταποκρίνονται στη μέθοδο αυτή.

ΦΩΤΟΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
Η μέθοδος της φωτοαποτρίχωσης χρησιμοποιεί ένα πολυχρωματικό παλμικό φως για να καταστρέψει τον τριχικό θύλακα. Η πτυχιούχος αισθητικός θα επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα ανάλογα, με το χρώμα της τρίχας, τη διάμετρο της, τη περιοχή που βρίσκεται και τον τύπο του δέρματος ώστε να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, χωρίς βελόνες. Υπάρχει μόνο ένας επίπεδος κρύσταλλος σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου που ακουμπά στην επιδερμίδα και απελευθερώνει φως. Το μόνο που αισθάνεται ο πελάτης είναι μια μικρή θερμότητα. Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία. Λόγω της μεγάλης έκτασης που «πιάνει» ο κρύσταλλος στην επιδερμίδα είναι μια πολύ γρήγορη μέθοδος ακόμα και για τα πόδια ή την πλάτη.
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η φωτοαποτρίχωση μειώνει την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα κατά 70% - 80% αφήνοντας μόνο το χνούδι. Επίσης σε άτομα, που με τις άλλες μεθόδους παρουσίαζαν ψευδοθυλακίτιδα, έχει άριστα αποτελέσματα. Μειώνει τις κοκκινίλες που συνοδεύουν το «γύρισμα» τον τριχών στην επιδερμίδα.
Μειονεκτήματα:
Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί φωτοευαισθησία. Υπάρχουν επίσης, ελάχιστες παρενέργειες όπως φωτοαλλεργία σε άτομα που έχουν προδιάθεση. Επίσης δεν επιτρέπεται σε εγκύους και σε άτομα που κάνουν λήψη φαρμάκων καθώς μπορεί να προκαλέσει φωτοαλλεργία.
Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται η φωτοαποτρίχωση, όπως και το LASER, τους καλοκαιρινούς μήνες που η επιδερμίδα μαυρίζει.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: