Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Οι 10 χρυσοί κανόνες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

1) Αυξήστε στο μέγιστο την πρόσληψη νερού. Θα πρέπει να υπάρχει καλή κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι με τα γεύματα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος (π.χ. γαστρεντερικό). Το νερό είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Η πρόσληψη του νερού πρέπει να είναι ανάλογη της πρόσληψης του νερού (περίπου 1 ml νερού ανά 1 kcal θερμιδικής πρόσληψης). Η αναλογία αυτή δεν ισχύει ασφαλώς όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες ή έντονη εφίδρωση π.χ. λόγω έντονης άσκησης.



2) Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και αλμυρών τροφών, όπως παστά, κονσέρβες, τσιπς, αλατισμένoι ξηροί καρποί, αλμυρά τυριά, έτοιμα φαγητά, τα οποία προκαλούν κατακράτηση υγρών που δυσχαιρένει το πρόβλημα. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού "fast food" αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.

3) Περιορίστε την πρόσληψη λιπών και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους. Είναι το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη πρέπει να κατέχουν ένα ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή μας και είναι αυτά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως χοληστερίνη, προβλήματα καρδιάς κ.ά. Αυτά λοιπόν πρέπει να περιοριστούν και να κυριαρχούν τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα, και ποσότητες που να μην οδηγούν σε παχυσαρκία. Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας, που και τα δύο συμβάλλουν στην εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

4) Δώστε προσοχή στην πρόσληψη υδατανθράκων. Πρέπει να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη), και να λαμβάνουμε την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. Έτσι η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα μας "κρατάει" για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι θα πρέπει να υπάρχουν άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

5) Περιορίστε την καθημερινή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

6) Ξεχάστε τα αναψυκτικά και τους καφέδες, είναι τα «ρoφήματα- πρωταγωνιστές» που συμβάλλουν κατά κόρον στην εκδήλωση της κυτταρίτιδας.

7) Διακόψτε ή περιορίστε το κάπνισμα στο ελάχιστo.

8) Κάντε έναv oρμoνικό έλεγχο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν είναι δυνατόν αποφύγετε φάρμακα που μεγιστοποιούν την κατακράτηση και ενοχοποιούνται άμεσα για την εμφάνιση κυτταρίτιδας (π .χ αντισυλληπτικά)

9) Προσπαθήστε να χάσετε κάποια κιλά ακολουθώντας ένα υγιεινό διαιτολόγιο προσαρμοσμένο πάντα σε εσάς. Η παχυσαρκία συνοδεύεται σχεδόν πάντα από την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

10) Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, ξεκινώντας κάποιο σπορ (π. χ. τένις. κολύμβηση) είτε κάποιο εντατικό πρόγραμμα γυμναστηρίου ή ακόμη και γρήγορο περπάτημα. Ορισμένες ειδικές ασκήσεις ταυτόχρονα με κάποια εξειδικευμένη περιποίηση σώματoς, σε συνδυασμό με  όλα τα πρoαναφερθέντα, μπορεί ακόμα και να εξαφανίσουν το πρόβλημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: