Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Eπιβαρυντικοί παράγοντες για την δημιουργία και την αύξηση της κυτταρίτιδας


Ο ρόλος των γυναικείων ορμονών είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μετά την εφηβεία.
• H φυλή από την οποία καταγόμαστε.
• H ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους και η προδιάθεση του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.
• Το αυξημένο σωματικό βάρος, οι συχνές αυξομειώσεις του και η κακή διατροφή (π.χ η πλούσια σε ολικό και κορεσμένο λίπος και φτωχή σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και υγρά) δρουν επιβαρυντικά για την εικόνα της κυτταρίτιδας.
• Επιβαρυντικούς παράγοντες αποτελούν επίσης το άγχος, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι δεν ευθύνονται μεμονωμένες συνήθειες (διατροφικές και μη) για την εμφάνιση της ενοχλητικής εικόνας της κυτταρίτιδας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι, για παράδειγμα, η ζάχαρη, τα γλυκίσματα, τα αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, μπορούν να την προκαλέσουν. Η αποτελεσματικότερη λύση είναι να αυξήσει κανείς τη σωματική του δραστηριότητα (ειδικότερα την αερόβια άσκηση) και προφανώς να βελτιώσει τη διατροφή του. Και όλα αυτά βέβαια, με δεδομένο ότι δεν προσλαμβάνει κανείς καθημερινά περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει, αφού το αυξημένο σωματικό βάρος που αυτό συνεπάγεται, επιδεινώνει την εικόνα της κυτταρίτιδας.
Πριν, λοιπόν, ξεκινήσει για μια ακόμη φορά το ταξίδι της αναζήτησης των μαγικών λύσεων, αξίζει να δοκιμάσει κανείς την πλέον αξιόπιστη και ασφαλή συνταγή: εκείνη που συνδυάζει την ισορροπημένη, θρεπτική και με ποικιλία διατροφή και τη λιγότερο καθιστική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: