Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τι είναι η κυτταρίτιδα



Κυτταρίτιδα είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τις πτυχές του λίπους που είναι παγιδευμένες και προκαλούν παραμόρφωση στο δέρμα. Αυτή η παραμόρφωση είναι αντικανονική και έχει ταυτιστεί με φλούδα πορτοκαλιού.

Το 90% των γυναίκών μετα την εφηβεία έχουν την ροπή  να αναπτύξουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, και  αν και είναι πολύ σπάνια εμφανίζεται και σε άνδρες. Οι μηροί, οι γλουτοί και η κοιλιά είναι οι πιο συνηθισμένες  περιοχές ανάπτυξης της κυτταρίτιδας. Παρόλο που είναι συχνά ταυτίζεται με την παχυσαρκία, η κυτταρίτιδα στην πραγματικότητα δεν έχει σχέση και  μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε λεπτές γυναίκες.

Κάτω από το χόριο και επιδερμίδα υπάρχουν τρία συγκεκριμένα στρώματα λίπους. Η κυτταρίτιδα τείνει να αναπτυχθεί στον υποδόριο στρώμα που είναι  μοναδικό στη δομή του σε σχέση με τα άλλα στρώματα, διότι τα λιπαρά μέρη του διαρθρώνονται σε περιοχές  που συνδέονται με τους γύρω ιστούς.  
Οι ορμονικοί παράγοντες, όπως τα οιστρογόνα παίζουν επίσης ρόλο στον σχηματισμό κυτταρίτιδας. Κυτταρίτιδα ως επί το πλείστον παρατηρείται σε γυναίκες στις  περιόδους  των ορμονικών αλλαγών τους, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, αλλά και η περίοδος λήψης χαπιών ελέγχου των γεννήσεων. Οι γυναικείες
ορμόνες είναι συνήθως υπεύθυνες για τη ρύθμιση της ροής του αίματος, το λίπος, τον συνδετικό ιστό και τη λεμφική παροχέτευση.  
Το υποδόριο στρώμα λίπους σε μια γυναίκα είναι οργανωμένο σε μεγάλες περιοχές σε όρθια θέση που επιτρέπουν στις λιπαρές ουσίες να αποθηκεύονται. Στους άνδρες, το λίπος αποθηκεύεται  σε μικρές λοξές περιοχές Έτσι η αποθήκευση λίπους είναι μικρότερη και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

Ο
σχηματισμός κυτταρίτιδας είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στον υποδόριο στρώμα του λίπους. Η τακτική άσκηση και ισορροπημένη δίαιτα δεν έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν ή να εμποδίσουν το σχηματισμό της, αν και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, επιδεινώνει με την πάροδο του χρόνου την εμφάνιση και λέγοντας ανθυγιεινό τρόπο ζωής εννοούμε την κακή διατροφή, την αύξηση του σωματικού βάρους και την έλλειψη επαρκούς πρόσληψης νερού.

Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία προϊόντων στην αγορά σήμερα, που ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν την κυτταρίτιδα. Πολλά όμως  δεν αποδίδουν ό,τι ισχυρίζονται.
Πολλά προϊόντα που αποτελούνται από τοπικές θεραπείες οι  οποίες είναι  αναποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες κρέμες που περιέχουν βότανα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες. Αυτά βοηθούν το δέρμα να γίνει πιο μαλακό, πιο υγιεινό και πιο λείο επιτρέποντας την πιο άμεση και αποτελεσματική θεραπεία.

Οι κρέμες που περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη είναι πιο αποτελεσματικές στη θεραπεία της κυτταρίτιδας, δεδομένου ότι ενθαρύνουν τη ροή του αίματος. Οι περιοχές που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα είναι συνήθως ξηρές και επομένως χρειάζονται πρόσθετη υγρασία, ή αυξημένη παροχή αίματος προστασία. Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να μειωθεί προσωρινά με την αύξηση της υγρασίας στην πληγείσα περιοχή.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κυτταρίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το εσωτερικό όσο και εξωτερικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: