Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τι είναι το Λυκοπένιο


To Λυκοπένιο (Lycopersicon esculentum), είναι ένα φωτεινό κόκκινο καροτένιο ,ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των φυτοχημικών ουσιών , μια φυτοχημική συνθεση που βρέθηκε στις ντομάτες και άλλα κόκκινα φρούτα. Λυκοπένιο είναι η πιο γνωστη ως καροτενοειδές στο ανθρώπινο σώμα και είναι μια από τις πιο ισχυρές  αντιοξειδωτικές  ουσίες. Εκτός από τις ντομάτες, λυκοπένιο υπάρχει και σε άλλα φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ και παπάγια.

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γηρανσης του δερματος.

Το λυκοπένιο με την αντιοξειδωτική του δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται φυσιολογικά κατά το μεταβολισμό των κυττάρων. Οι ρίζες οξυγόνου βλάπτουν τα κύτταρα και του ιστούς. Φαίνεται ότι οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στο DNA των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού, συμβάλλουν στη γήρανση, στη γένεση του καρκίνου, στην αρτηριοσκλήρυνση, στις καρδιακές και αγγειακές παθήσεις.

Δίνει τα ηλεκτρόνια του στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου ανενεργοποιώντας τες και καθιστώντας τες ουδέτερες πριν προλάβουν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν ένα τουλάχιστον ελεύθερο ηλεκτρόνιο. Συνεισφέροντας ένα ηλεκτρόνιο το λυκοπένιο μπορεί και σταθεροποιεί το ελεύθερο μόριο.

Έχει παρατηρηθεί ότι το λυκοπένιο επιβραδύνει εξαιρετικά τη γήρανση των κυττάρων και μειώνει την φωτοευαισθησία του δέρματος.

Περίπου επτακόσια διαφορετικά καροτενοειδή έχουν απομονωθεί από φυτά και ζώα. Περίπου πενήντα έως εξήντα από αυτά είναι παρόντα σε μια τυπική δίαιτα. Οι κυριότερες καροτενοειδών στο ανθρώπινο σώμα είναι: β-καροτένιο, α-καροτένιο, Κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και το λυκοπένιο. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο αποτελεί τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των caroteniods στο ανθρώπινο σώμα, που τονίζουν τη σημασία του. Αυτά τα καροτενοειδή ειδικά κατανεμημένες ανά φορέα, συχνά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της απορρόφησης στην κυκλοφορία του αίματος από το λεπτό έντερο. Κάνουν τον τρόπο τους σε συγκεκριμένους ιστούς και όργανα, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τον τύπο της ζημίας οξυγόνου που μπορούν να βλάψουν το DNA σας.

Έρευνα επιστημόνων του τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Σιένας κατέδειξε ότι προϊόντα με βάση το λυκοπένιο παρουσίαζαν υψηλότερη προστατευτική δράση στην ακτινοβολία UV σε σχέση με άλλα τα οποία περιείχαν συνδυασμό βιταμινών E και C. Ως συμπέρασμα της έρευνας αναφέρεται ότι το λυκοπένιο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να χρησιμοποιηθεί στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι περισσότερες ευεργετικές της δράσεις για την υγεία οφείλονται σε συστατικά που περιέχει και τα οποία χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να ανακαλύπτουν και να κατανοούν τους μηχανισμούς με τους οποίους τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν την υγεία των ανθρώπων. Ιδιαίτερα για τη ντομάτα και το λυκοπένιο, πολλά νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν το ευρύ και αποτελεσματικό φάσμα των επιδράσεων τους στην πρόληψη πολλών σοβαρών ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: