Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η αισθητική σήμερα

Η αισθητική σαν επάγγελμα έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία 50 χρόνια. Συνδυάζει την επιστήμη, την τέχνη και την εμπειρία. Αντικείμενο της είναι η αναζήτηση και η καλλιέργεια της ομορφιάς στον άνθρωπο, μέσα από την διαδικασία και το πνεύμα των «αισθητικών φροντίδων», που εκφράζουν ότι και η «θεραπεία» για την ιατρική.

Στόχος των φροντίδων αυτών είναι : η ανάδειξη των ωραίων χαρακτηριστικών του προσώπου, η κάλυψη διαφόρων δυσμορφιών στο πρόσωπο και στο σώμα, η εξάλειψη αντιαισθητικών προβλημάτων (μαύρα στίγματα –ακμή –δυσχρωμίες –αφυδάτωση –ρυτίδες -χαλάρωση προσώπου και σώματος -κυτταρίτιδα-τοπικό πάχος –αδυνάτισμα -ανεπιθύμητες τρίχες στο πρόσωπο ή στο σώμα κλπ).

Η πρόληψη των αντιαισθητικών προβλημάτων. Η εναρμόνιση του σώματος με την ψυχή και το πνεύμα, αφού κάθε φροντίδα που εξυψώνει την εμφάνιση, ουσιαστικά δρα σε μεγάλο βάθος, γιατί διώχνει τις εντάσεις, βοηθά τον άνθρωπο ν’ αγαπήσει το σώμα του, ν’ αποδεχτεί τους συνανθρώπους του με τα ελαττώματα και τα προτερήματα τους και να διακρίνει την γοητεία που εκπέμπει κάθε άνθρωπος στο σύνολο του.

Επομένως μας εκπαιδεύει να βρίσκουμε ομορφιά, χάρη, γοητεία και κατανόηση σε κάθε τι έμψυχο ή άψυχο γύρω μας και μέσα μας. Η αισθητική λοιπόν δεν είναι ένα χρήσιμο επάγγελμα μόνο, αλλά ένα κοινωνικό λειτούργημα. Όποιος ασκεί  την αισθητική, πρέπει να έχει τις σωστές και απαραίτητες προκαταρκτικές και επιστημονικές γνώσεις, να μελετά  συνεχώς και να ενημερώνεται διαρκώς για τις καινούργιες εξελίξεις του επαγγέλματος.

Η άρτια επαγγελματική κατάρτιση, πρέπει να συνοδεύεται από γνήσιο φιλικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που του εμπιστεύεται το σώμα του με τις ατέλειες του, τους φόβους και τις ανασφάλειες του. Πάντα δε στο μυαλό του αισθητικού πρέπει να υπάρχει η αγωνία για την λύση των προβλημάτων του ανθρώπου και όχι για το κέρδος.
 Η αισθητικός, που είναι η θεραπαινίδα του ωραίου πρέπει να ξέρει να «πουλάει» την ομορφιά και να εισπράττει όχι κυρίως την υλική αμοιβή, αλλά τη χαρά ότι έκανε κάποιον άνθρωπο χαρούμενο και ευτυχισμένο με το να τον απαλλάξει από τη σωματική δυσμορφία ή την επιδερμική μικρή ή μεγάλη ατέλεια

Έτσι πρέπει να είναι ο ευσυνείδητος επαγγελματίας αισθητικός και ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί ακόμη που σκέπτονται και λειτουργούν μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: