Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Διατροφικές Οδηγίες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

1. Μείωση πρόσληψης κορεσμένου (ζωικού) λίπους και αντικατάσταση του με μονοακόρεστο (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστο λίπος (φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια). Το κορεσμένο λίπος βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

2. Αυξημένη κατανάλωση νερού. 10 – 12 ποτήρια νερού είναι μια συνιστώμενη ποσότητα, η οποία αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες ή έπειτα από αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

3. Μειωμένη η πρόσληψη ζάχαρης, γλυκών, γλυκαντικών υλών κ.λ.π., ενώ παράλληλα να είναι αυξημένη η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, όσπριων, δημητριακών ολικής αλέσεως κ.λ.π.

4. Περιορίστε τις τροφές που προκαλούν κατακράτηση ή έχουν διουρητική δράση, όπως η καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά κ.α.), το αλκοόλ και το νάτριο. Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο είναι το αλάτι, τα παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά, junk food, ενώ προσοχή στην προσθήκη αλατιού και στο μαγείρεμα. 

5. Προτιμείστε τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως φρούτα (πεπόνι, σύκα, βερίκοκα, μπανάνες, χουρμάδες, σταφίδες, μήλα, πορτοκάλι), πράσινα λαχανικά, όσπρια (φασόλια, φακές, σόγια), ανάλατοι ξηροί καρποί, σπόρια, άπαχα κρέατα, άσπρα ψάρια, άπαχο γάλα / γιαούρτι, πατάτες με τη φλούδα.

6. Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: