Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Μέλασμα (Πανάδες).

Το μέλασμα (πανάδες) είναι μια δερματική δυσχρωμία η οποία εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή του δέρματος του προσώπου.
Που οφείλονται;
Ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης είναι  η UV ακτινοβολία, γιαυτό είναι ιδιαίτερα συχνό το πρόβλημα σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια.
Στις γυναίκες, σημαντικό ρόλο "παίζει" και το ορμονικό περιβάλλον (π.χ. ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη), με τελικό αποτέλεσμα την αυξημένη δραστηριότητα των μελανινοκυττάρων, και την εμφάνιση των χαρακτηριστικών δυσχρωμιών στο πρόσωπο.
Το μέλασμα εμφανίζεται αποκλειστικά στους ενήλικες και συνηθέστερα στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περιοχές του προσώπου οι οποίες προσβάλλονται συχνότερα από το μέλασμα είναι τα μάγουλα, το άνω χείλος και οι παρειές της μύτης. Το μέλασμα εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες με σκουρόχρωμο δέρμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.  Η θεραπεία του μελάσματος έγγυται σε κρέμες αποχρωματισμού, σε ενυδάτωση του δέρματος καθώς και στην εφαρμογή laser.
 Σχετική πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί με αντιηλιακή θωράκιση η οποία σαφώς πρέπει να πραγματοποιηθεί στο ξεκίνημα του καλοκαιριού..

Δεν υπάρχουν σχόλια: