Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Αποτρίχωση με IPL laser

Χιλιάδες άντρες και γυναίκες με ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αφιερώνουν πολλές ώρες σε προσωρινές μεθόδους αποτρίχωσης – όπως το ξύρισμα, το κερί ή το μέλι – βλέποντας τις τρίχες μετά από λίγο καιρό να επανεμφανίζονται. Επίσης η παραδοσιακή μέθοδος της ηλεκτρόλυσης καυτηριάζει και καταστρέφει το θύλακα κάθε τρίχας αλλά η μέθοδος αυτή πονάει, αφήνει σημάδια, ενδείκνυται μόνο για μικρές περιοχές και απαιτεί πολύ χρόνο για τη θεραπεία.

Η αποτρίχωση με laser αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο για να απαλλαγεί κάποιος από ανεπιθύμητες τρίχες σε όλο του το σώμα. Το laser είναι μια δέσμη φωτός που έχει τη δυνατότητα να απορροφάται επιλεκτικά από ορισμένα συστατικά του δέρματος (νερό, μελανίνη, αιμοσφαιρίνη) αναπτύσσοντας θερμότητα για να τα καταστρέψει. Λόγω της υψηλής ενέργειας του laser τα κύτταρα της τρίχας καταστρέφονται και η ακτίνα προχωρά μέχρι τη ρίζα όπου και παρατηρείται η υψηλότερη συγκέντρωση μελανίνης, με αποτέλεσμα τη θέρμανση (200 °C) και την καταστροφή του θύλακα της τρίχας.

Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για όλες τις περιοχές του σώματος εκτός από την περιοχή γύρω από τα μάτια. Εφόσον τα σύγχρονα laser μπορούν να δράσουν ταυτόχρονα σε περισσότερους από έναν θύλακες κάθε φορά, οι συνεδρίες σε περιοχές με μεγάλη επιφάνεια όπως η πλάτη, οι ώμοι ή τα πόδια είναι σύντομες και δε διαρκούν πολύ περισσότερο από την αποτρίχωση στο άνω χείλος ή στο στήθος. Σε κάθε περίπτωση επειδή το laser καταπολεμά το χρώμα τις τρίχας πρέπει αυτή να είναι πιο σκούρα από το χρώμα του δέρματος.


Αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία η περιοχή είναι άτριχη. Μετά από μερικές ημέρες οι τρίχες δε βγαίνουν παντού αλλά σε ορισμένα σημεία και είναι πιο λεπτές και έχουν πιο ανοιχτό χρώμα. Με την επανάληψη των συνεδριών οι τρίχες γίνονται σταδιακά όλο και πιο αραιές και εμφανίζονται με πολύ πιο αργό ρυθμό. Όταν ολοκληρωθούν οι συνεδρίες τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (ακόμα και για αρκετά χρόνια) αν το άτομο δεν πάσχει από ορμονικές διαταραχές.
Τα αποτελέσματα από τη χρήση του laser για την αποτρίχωση ποικίλουν ανάλογα με τον μεταβολισμό, τις ορμονικές μεταβολές, την ποιότητα της τρίχας και το συνολικό αριθμό των θυλάκων κάθε ατόμου. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι και ο κύκλος ζωής της τρίχας. Οι φάσεις τις τρίχας είναι 3:
•           Αναγενής κατά την οποία η τρίχα μεγαλώνει και είναι πλούσια σε μελανίνη
•           Καταγενής κατά την οποία η τρίχα εξασθενεί, και
•           Τελογενής η οποία είναι η φάση της ηρεμίας που η τρίχα πέφτει αλλά η ρίζα συνεχίζει να υπάρχει. Μετά από κάποιο διάστημα η ρίζα «ξυπνά» και εισέρχεται στο στάδιο της ανάπτυξης
Οι τρίχες που βρίσκονται στην αναγενή φάση είναι πλούσιες σε μελανίνη και συνεπώς καταστρέφονται από την πρώτη συνεδρία. Οι υπόλοιπες τρίχες είναι λιγότερο ευαίσθητες και δεν καταστρέφονται τόσο εύκολα. Έτσι απαιτείται η επανάληψη της θεραπείας για την καταστροφή τους (περίπου κάθε μήνα).


Δεν υπάρχουν σχόλια: